360 Sanal Tur   Yahyalı Panorama
Haberler - Duyurular

YAHYALI' DA ELMA ÜRETİMİNİN SORUNLARI KONUŞULDU

1 Şubat 2015 - 600 kez okundu.

Yahyalı Kaymakamlığı, Yahyalı Belediyesi ve Yahyalı İlçe Tarım Müdürlüğü, Yahyalı'dak Elma Üretiminin Sorunlarının konuşulduğu yemekli istişare toplantısı düzenledi.

Yahyalı Kaymakamı Metin Esen, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, İlçe Tarım Müdürü Serdar Alıcı, Yahyalı Ticaret Odası Başkanı Mustafa Tütüncü, Sulama Birliği Başkanı, Ziraat Mühendisleri, Zirai İlaç Firmaları, Soğuk Hava Deposu sahipleri, Fidan ve Elma üreticilerinin katıldığı toplantı da Yahyalı'da elma üretiminin kalitesini artırmak için üreticinin önündeki engeller ve yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

İstişare toplantısında selamla konuşması yapan Başkan Esat Öztürk, Yahyalı Kaymakamı ve İlçe Tarım Müdürüne toplantıyı düzenledikleri teşekkür ederek şunları söyledi. Başkan Öztürk; " Bir sinerji oluşturmak için buradayız. Bu akşam Yahyalı'da elmacılığın beyni burada diye düşünüyorum. Fidanını satan, ilacını satan, depolayan ve pazarlayan iş adamlarımız burada. Biz Kayseri'ye, Ankara'ya gittiğimiz zaman bize "bu sene elma üretiminiz nasıl" diye soruyorlar. Demek ki biz artık elmayla özdeşleştik. Biz Elma' da marka olmayı düşünüyoruz. Bu nedenle belediye olarak elmamızı daha iyi tanıtmak için ilçemiz girişine, çıkışına ve meydanımıza Elma figürünü yerleştirmeyi düşünüyoruz. Daha önce de belediyemizin yeni logosunda da elmayı kullanmıştık. İlçemizin her yerinde elma olsun istiyorum." dedi. Başkan Esat Öztürk Yahyalı ilçeleri arasında elma üretimi konusunda tatlı bir rekabetin yaşandığını, Develi Ovası'nın Elma Bahçeleri ile dolmasının kendisini memnun edeceğini söyledi. Başkan Esat Öztürk " Elmacılık ve meyvecilikte biz kulvarımızı kimseye kaptırmamalıyız. Tatlı bir rekabet olsun. Yeşilhisar'da, Develi'de elma üretsin. Develi Ovast'nda hep elma ve güzel meyveler yetişsin. Çok küçük bahçelerimiz var. Bunlar bir araya geldiği zaman çok büyük alanlar oluşturuyor. Bu bahçelerimizde modern elmacılık yok maalesef. Bunlarla ilgili neler yapabiliriz beyin jimnastiği yapalım. Bugün burada güzel sonuçlar alacağımız bir toplantı yapalım. Ben Belediye Başkanı olarak basamak olmaya hazırım. Yahyalı'nın değerleri dediğimiz zaman ille aklımıza gelen Elma oluyor. Yahyalı Elması bir marka diye düşünüyorum. Nasıl Finike dendiği zaman Portakal akla geliyorsa Yahyalı denildiği zamanda Elma akla gelmeli. Ben Kocasinan Belediyesi'nde Zabıta'dan sorumlu Başkan Yardımcılığı görevi yaparken Niğde'den Develi'den pazarlara gelerek elma satan esnafın Yahyalı Elması diye sattıklarını görürdüm. Demek ki burada bir değerimiz var. Bu değerimizi kimseye kaptırmayalım diye düşünüyorum. İlçemizde artık iyi tan m olsun, organik tarım olsun. Sadece Elma Üretiminde değil diğer meyve üretim yapan üreticilerimiz arasında da birliktelik olmasını istiyorum." diye konuştu.

Yahyalı Kaymakamı Metin Esen ise konuşmasında " Yahyalı'ya ben üç, üç buçuk ay önce göreve başladım. Ziyaretime gelenlerle yaptığımız sohbetlerde pek çok arkadaşın elma konusunda üst düzey bilgiye sahip olduğunu gördüm. Ayrı ayrı herkesin bilgisinin çok iyi olması beni memnun etti. Ama tabiki bir araya toplanarak, ortak akılla hareket etmenin daha doğru olacağını bildiğim için, dünyada modem yönetimin bir masa etrafında toplanarak, ortak akılla hareket etmenin kazandırdığını, yönetimin daha iyi işlediğine inandığımız için, bu akşam burada bir araya geldik. Ben davetimize katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Bizler beraber büyüyüp, o büyümenin içinde rekabet etmenin güzelliğini yaşamamız gerekiyor. Elma üretiminde dünya ile rekabet etmek zorundayız. Aslında Yahyalı'da Elma dikilebilir arazilerin sınırlı olduğunu biliyoruz. Ama göreceğiz ki birkaç yıl sonra elma üretiminde modern yöntemleri kullandığımız çok daha iyi bir duruma geleceğiz, "dedi. Kaymakam Metin Esen elma üretimi bakımından Türkiye'nin Çin ve ABD'den sonra 3. Sırada yer almasına rağmen, ihracatta çok gerilerde kaldığını belirterek " Elma üretimimizin ancak yüzde 3'ünü ihraç ediyoruz. Son yıllarda ihraç miktarımızda yükselmeye başlamış. Bizim 1 tl yerine 1 dolar, l dolar 1 euro kazanmalıyız, hedefimiz bu olmalı. Bunun içinde Elmamızın üretimini kaliteli, tanıtımını iyi yapmalıyız. Elmamızı Türkiye'nin dört bir yanında tanınır hale getirmeliyiz. İlçemize kalkınma ajansının desteğiyle Toprak Analiz Laboratuvarı kuruldu. Bu Analiz Laboratuvannda yaprak, toprak ve su analizi yapabiliyoruz. Bizim bu laboratuvarı kullanarak verimimizi ve kalitemizin artacağını teknik olarak biliyoruz. Sadece yapmamız gereken kulak duyma yöntemlerle değil bilim ışığı doğrultusunda hareket ederek doğu gübreleme ve ilaçlama ile ürünümüzün kalitesini ve miktarını artırabiliriz. İlaç bayileri, gübre bayileri, fidan üreticileri, soğuk hava işletmecileri ile hepimiz elma yetiştiricileriyiz aslında. Buna böyle bakma! lyız. Hep beraber büyüdüğümüz zaman, büyümenin getirmiş olduğu geliri paylaşacağız. Küçük olanı paylaşmak kimseye bir şey kazandırmaz." diye konuştu.

Toplantı, yenilen yemeğin ardından İlçe Tarım Müdürü Serdar Alıcı slaytlar eşliğinde Elma Üretiminin sorunlarını anlattığı sunumunu yaptı. Toplantı davetlilerin söz alarak Elma Üretiminin Sorunları ve Çözüm Önerilerinin konuşulduğu sohbetle devam etti.

Son Eklenen Haberler
Üye Olunan Birlikler
Tarihi Kentler Birliği
Tarihi Kentler Birliği
Tarihi Kentler Birliği
Türkiye Belediyeler Birliği
Faydalı Bağlantılar
YAHYALI BELEDİYESİ © Copyright 2019
Web Tasarım Ajansı Medyatör